torstai 23. lokakuuta 2014

BASILIKA (OCIMUM BASILICUM)


Miksi käyttää yrttejä ruuan valmistuksessa?
Yrteillä saat ensinnäkin väriä ja makua ruokiisi, sekä huumaavan upeita tuoksuja. Yrtit sisältävät fenolisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat suotuisasti elimistöömme. Tämän takia yrttejä kannattaa käyttää runsaasti, jopa tuhlaillen! Yrtit pitävät meidät terveinä ja nuorekkaina!
Voimakkaamman makuiset yrtit, kuten rosmariinin ja timjamin, voit lisätä ruokiin heti ruoanlaiton alkuvaiheessa. Herkemmät yrtit, kuten BASILIKA, korianteri tai kirveli, kannattaa lisätä ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa tai vasta valmiiseen ruokaan, jotta niiden herkät aromit eivät tuhoutuisi.
Yrttejä on helppo kasvattaa itse joko ikkunalla, parvekeruukuissa tai kasvimaalla. Esikasvatettavat yrtit kylvetään maalis- huhtikuussa ja siirretään ulos vasta ilman lämmettyä (ei pakollista). Yrttejä voi myös ostaa taimi- tai puutarhoilta sekä ruokakaupoista.

Tänään pureudun Basilikalla herkutteluun!
Basilika on siitä helppo yrtti, että se voi hyvin, kunhan se saa paljon valoa ja muistat pitää mullan kokoajan kosteana. Kesällä se tarvitsee vettä jopa aamuin illoin- juoppo kun on. Viikottaista lannoittamista ei tule unohtaa! Latvominen edistää uusien versojen kasvua. Basilika voi myös kukkia.
 Talviaikaan siirryttäessä lannoittamista voi alkaa pikku hiljaa harventaa ja kastelua tulee myös vähentää- riittää että multa on kosteaa. Jos haluat käyttää oma kasvattamaasi basilikaa ruuan valmistuksessa myös talvella, kannattaa pakastaa tuoreita lehtiä pakastepusseihin tai kuivattaa lehtiä ja murskata ne vaikka pieneen lasipurkkiin. Nämä toimenpiteet siksi, että basilika "horrostaa" talven- ei ole siis syytä pelästyä, jos basilikasi näyttää liki kuolleelta näihin aikoihin vuodesta. Se herää taas loistoonsa talvehtimisen jälkeen keväällä. Basilika ei ole siis yksivuotinen kasvi, jos sitä osaa vain oikein hoitaa.
 Mikäli tuoretta basilikaa haluat läpi talven, voit kokeilla huolehtia kaupan talviversioista ja kasvattaa sitä keittiön pöydällä hyvin valaistuna. Muistathan, että basilika ei siedä vetoa oikeastaan ollenkaan. Jo +5 asteen lämpötila voi olla kasville kohtalokas- ethän siis säilytä yrttiä jääkaapissa?


Minun kasvattama ihanuus (marketin taimi)

Mutta miksi käyttää tätä ihastuttavaa yrttiä ruuan valmistuksessa? 
BASILIKA sisältää erityisesti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Pehmeän makunsa ansiosta voit lisätä basilikaa lähes jokaiseen ruokaan, koska se ei peitä muiden mausteiden makua. Parhaimmillaan basilikan maku on tomaattia ja valkosipulia tai munakoisoa sisältävissä ruoissa, mutta myös pastaruokiin basilikan maku sopii erityisesti. Kokeile myös chilin, punajuuren tai porkkanan kera! Itsevalmistettu basilikapesto on uskomattoman maukas makuelämys!
Basilikaa voit käyttää myös keittoissa, kasvisruoissa sekä sieniruoissa tai kalan sekä vaalean lihan kanssa. Basilika sopii lisäksi nautittavaksi sellaisenaan salaateissa sekä leivän päällä.
Basilikan eteeriset öljyt pääsevät parhaiten vapautumaan, kun revit lehdet sormin etkä leikkaa niitä veitsellä.

Mitä hyötyä terveydelle?
Basilikaa pidetään virkistävänä ja lämmittävänä yrttinä. Ruoan joukkoon lisätyt basilikan lehdet auttavat ruoansulatusta ja sen uskotaan auttavan pahoinvointiin. Se myös vähentää verensokeria, ehkäisee mahahaavaa ja paksusuolentulehdusta sekä alentaa verenpainetta. Lisäksi basilikasta saattaa olla apua myös päänsäryn ja jopa reuman hoidossa. Basilikateellä voit helpottaa vilustumisen ja flunssan oireita, koska sen on todettu vahvistavan elimistön puolustusjärjestelmää. Lisäksi basilikan eteeriset öljyt tappavat suolistoloisia. On myös todettu basilikan auttavan ulkoisesti käytettynä iho-ongelmiin, kuten kutiavaan ihoon ja hyönteisten pistoksiin, parantavasti antibakteeristen ja sienikasvustoa estävien ominaisuuksiensa vuoksi.
 Basilika sisältää karsinogeeninä pidettävää estragolia, joten odottavien ja imettävien äitien sekä pikkulapsien on syytä välttää sen runsasta käyttöä.


Tässä vielä reseptini suolaisiin muffinseihin, jotka vievät kielen mennessään! kaiken lisäksi nämä ovat vielä terveellisiä!


Välimerelliset pestomuffinit

Muffinit:
3 munaa
1/2 dl sokeria
3 dl täysjyvä tai puolikarkeita vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
2 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 dl kylmäpuristettua basilika rypsiöljyä
1 prk crème fraîchea
1/2 dl maitoa
200g fetaa
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
4 dl  vihreää pestoa (itse valmistettu parasta!)
2 dl mozzarellajuustoraastetta

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi, jonka jälkeen siihen sekoita siihen maito, öljy ja crème fraîche. Taikinan sekaan leikkele saksilla tomaatit ja pilko feta. Lisää osa pestosta ja pyöräytä taikinaan "raitoja", jotta peston maku tulee paremmin esiin. Annostele muffinssivuokiin ja lopuksi laita loput pestosta ja juustoraaste muffinsien päälle. Paistoajaksi riittää 15-20 minuuttia ja uuniin lämpötila 200 °C.

Vihreän peston valmistus (n.4 dl):
1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita)
2 basilikapuskaa
1,5 dl hyvää oliiviöljyä tai kylmäpuristettua basilika rypsiöljyä (aivan huippua!)
2 dl parmesaaniraastetta (kiilasta)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1,5 tl suolaa
1 tl valkopippuria

Laita monitoimikoneeseen tai murskaa sauvasekoittimella ensin pinjansiemenet ja jauha hienoksi.
Heitä koneeseen loput ainekset öljyä lukuunottamatta. Pyöräytä pari kertaa.
Jätä kone pyörimään ja valuta kylmäpuristettu rypsiöljy ohuena nauhana sekaan.
Peston tulee olla niin paksua että sitä pysyy lusikassa kukkurallinen.


Välimerellinen pestomuffini

Sitten vain testailemaan! ;) Kommentoikaa ihmeessä kuinka onnistuitte tai muista kertokaa omista herkullisista suolaisista basilika-resepteistänne! Uusia ideoita otetaan ilolla vastaan testattavaksi!
CARO
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti